Peste 25 de ani de activitate
200 de angajați
3000 de centre de vânzare în toată Europa

Ce determină alegerea unui înveliș de acoperiș – un ghid practic

 

Majoritatea persoanelor care trebuie să aleagă un înveliș de acoperiș, nu au cunoștințe tehnice sau experiență în acest tip de cumpărături. Să fim sinceri – un număr semnificativ de oameni va trebui să aleagă acoperișul doar o dată în viața lor. Trebuie amintit că executarea structurii acoperișului împreună cu costurile materialelor și manoperă consumă o mare parte din buget, atât în cazul construirii unei case noi, cât și în cazul renovării unei clădiri existente. Prin urmare, merită să vă străduiți ca alegerea materialului pentru învelirea acoperișului să fie bine gândită. Datorită acestui fapt, utilizatorii vor putea utiliza casa timp de mulți ani, fără probleme care să rezulte din cauza unui material greșit selectat. Tocmai cu gândul la asemenea persoane, am pregătit ghidul nostru. Vom explica într-un limbaj simplu prin ce se caracterizează fiecare tip de înveliș de acoperiș. Vom arăta avantajele și dezavantajele tuturor celor mai populare învelitori – țiglă, țigla metalică, panouri îmbinate cu cusătură, și foi de tablă trapezoidale. Pe lângă caracteristicile materialelor, vă vom sfătui pentru ce tip de acoperișuri se potrivesc cel mai bine învelitori de format mare și când merită să pariați pe materiale de format mic. Analiza sfaturilor și indicațiilor, pregătite de noi, vă va permite să faceți alegerea corectă și, ce este mai important, o alegere conștientă a materialului pentru acoperiș.

Unghiul de înclinare a versantului de acoperiș

 

Când planificați alegerea învelișului pentru acoperiș, ar trebui să cunoașteți parametrii de bază ai acoperișului, adică unghiul de înclinare a versantului de acoperiș. Producătorii menționează întotdeauna în fișa produsului care este unghiul maxim și minim de înclinare a acoperișului. Cele mai frecvente valori au fost descrise la caracteristicile fiecărui material.

Factori de climă

 

Merită să țineți cont de condițiile climatice din regiunea dvs. – intensitatea ninsorilor și, astfel, durata acoperirii cu zăpadă, care au un impact decisiv asupra alegerii acoperișului. De asemenea, trebuie luată în considerare intensitatea vântului și a precipitațiilor. Merită să urmărim regula conform căreia cu cât frecvența ninsorilor este mai mare și cu cât persistența stratului de zăpadă este mai lungă, cu atât acoperișul trebuie să fie mai abrupt. Va fi o protecție eficientă împotriva supraîncărcării structurii acoperișului.

Eficiența de atenuare a zgomotului

 

Învelitori de acoperiș diferă, de asemenea, unele de altele, printre altele, și prin eficiența lor în atenuarea zgomotului. Cele mai bune din punctul acesta de vedere sunt materialele masive, adică țigla din beton și ceramică. Tabla reduce zgomotul în cea mai mică măsură. Factorul acustic trebuie luat în considerare mai ales în cazul în care mansarda va fi locuită. În caz contrar, acest lucru are mai puțină importanță.

Dificultatea manoperei

 

Tipurile de acoperiș diferă, de asemenea, în ceea ce privește dificultatea manoperei. Deci, dacă vă pasă de economii și doriți să angajați un tinichigiu începător, merită să alegeți un material ușor de instalat. Nu ar trebui să alegeți țigla ceramică care necesită precizie și abilitate ridicată. Învelitori de acoperiș, mai puțin utilizate, de exemplu șist, necesită, de asemenea, mai multă pricepere. Alegerea țiglei metalice sau a tablei trapezoidale nu ar trebui să creeze dificultăți executanților, deoarece acestea sunt materialele utilizate cel mai des la acoperișuri.

Țigla metalică – caracteristici

 

Tigla metalică, cunoscută și sub denumirea de țigla de tablă, este un tip popular de înveliș pentru acoperișuri, al cărui avantaj cel mai mare este greutatea redusă. După cum sugerează și denumirea, miezul acestui înveliș de acoperiș constituie tabla de oțel, care este protejată de un strat de zinc. Învelișul exterior este confecționat din poliester sau dintr-un material de calitate mai bună, cum ar fi poliuretan (PURAL, HDX), fluorură de poliviniliden (PVDF) sau plastisol. Durabilitatea materialului și rezistența la factorii atmosferici depind în mare măsură de învelitori utilizate la țigla metalică.

Tigla metalică din oțel cântărește, în funcție de grosime, de la 4 până la 7 kg/m2. Prin urmare, este un material ușor care nu încarcă semnificativ structura de acoperiș. Aceasta la rândul său înseamnă că structura acoperișului nu trebuie să fie avansată.

Un alt avantaj important al țiglei metalice este durabilitatea ridicată. Rezistența materialului la radiații și umiditate face ca unii producători să acorde garanția materialului până la 30 de ani. O reală durabilitate a materialului este însă mult mai lungă. Tot ce trebuie să faceți este să urmați instrucțiunile de transport, depozitare și instalare pentru a vă bucura de o utilizare fără probleme timp de mulți ani.

O gamă largă de variante de culoare înseamnă că utilizatorii pot găsi cu ușurință o culoare care se potrivește cu casa lor. Țigla metalică este recomandată pentru acoperișurile cu o pantă mai mare de 14 grade. Unghiul maxim de înclinare poate fi de până la 80 de grade. Tigla metalică va funcționa bine atât în cazul clădirilor clasice, cât și al unor obiecte moderne, conferind acoperișului un aspect elegant și modern.

Merită să știți că o foaie de țigla metalică poate avea o lungime de până la câțiva metri. Dimensiunile mari sunt cele mai potrivite pentru acoperișuri simple, cu o suprafață mare. Datorită gamei largi de culori, utilizatorii pot potrivi fără probleme culoarea acoperișului la fațadă și împrejurimi. Prețurile țigle metalice plate pornesc de la 20 PLN/m2.

Tabla trapezoidală – caracteristici

 

Tabla trapezoidală este un înveliș de acoperiș ieftin și universal, care se va dovedi util nu numai pentru case, ci și pentru clădiri cu alte destinații – garaje, adăposturi, clădiri publice etc. Piața oferă o selecție foarte largă de foi de tabla trapezoidală, care diferă ca profil și grosime. Materialul își datorează denumirea gofrărilor longitudinale în forma de trapez. Înălțimea lor variază și depinde de modelul foii de tablă. Lățimea foilor depinde de producător. În comerț sunt disponibile modele cu lățimi de la 500 mm la 1510 mm. Pe de alta parte, lungimea este de la 45 cm până la câțiva metri. Printre cele mai importante avantaje ale tablei trapezoidale este un preț mic, care pornește de la 25 PLN/m2.

Variantele de culoare ale tablei trapezoidale depind în mare măsură de producător. De regulă, sortimentul culorilor este mare, iar unii producători vă permit, de asemenea, să comandați orice nuanța din paletarul RAL. Tabla trapezoidală este, de asemenea, un material ușor. În cazul în care se aplică acest material, distanța dintre căpriori poate fi mult mai mare, ceea ce duce la un cost mai mic al întregii structuri. Tabla trapezoidală are o structură stratificată. Dacă miezul este din oțel, atunci materialul de pe ambele părți este acoperit cu un strat de pasivare. Acesta împiedică formarea așa-numitei „coroziuni albe” cauzate de umezirea oțelului. Merită să reținem că pasivarea nu protejează tabla împotriva coroziunii pe termen lung, deoarece, ca urmare a acțiunii mediului atmosferic, acest strat se oxidează. Doar galvanizarea asigură o protecție adecvată la coroziune. Stratul exterior este un strat decorativ. Cea mai rezistentă la radiațiile UV și alți factori nocivi este tabla protejată cu aluzinc. Totuși, aceste modele sunt mai scumpe. Prețul lor pornește de la 40 PLN/m2. Tabla trapezoidală se instalează cu o suprapunere de cel puțin 15 cm. Fixarea de substrat se face cu șuruburi de fermier.

Tabla trapezoidală este adesea folosită la clădiri cu arhitectură modernă și obiecte cu caracter industrial. Acest material este cel mai potrivit pentru acoperișuri simple, de suprafețe mari. În caz contrar, cantitatea de tăieturi necesare și pierderile de materiale rezultate vor face ca costul acoperișului să fie mult mai mare decât atunci când se utilizează, de exemplu, țigla metalică modulară. Vă recomandăm să alegeți acest înveliș dacă unghiul de înclinare a versantului este mai mare de 6 grade.

Panouri de acoperiș îmbinate cu cusătură

Panourile de acoperiș au găsit o aplicație largă în construcții. Sunt utilizate nu numai în clădiri rezidențiale, ci și în clădiri publice și construcții religioase. Panourile de acoperiș sunt ușoare, nu necesită o structură complicată de acoperiș. Cel mai mare avantaj al acestui înveliș de acoperiș este versatilitatea. Pentru că poate fi așezat pe verticală, orizontală, utilizat pentru învelirea unui acoperiș sau a unei fațade. Materialul este ușor și comod de instalat. Prețurile pornesc de la 40 PLN/m2.
Merită economisit la acoperiș?

Suntem conștienți că oamenii care construiesc sau renovează o casă trebuie să se pregătească pentru o mulțime de cheltuieli. Prin urmare, aceștia sunt deseori obligați să caute economii la fiecare etapă a construcției, atât în ceea ce privește materialele utilizate, cât și manoperă. Cu toate acestea, dorim să vă conștientizăm că nu merită să alegeți cele mai ieftine materiale. Unii producători care doresc să concureze cu orice preț, economisesc la calitatea materialelor lor. Aceasta se poate manifesta printr-o protecție mai slabă împotrivă coroziunii materialului și la o rezistență mai mică, de exemplu, la deteriorări. Dacă învelișul acoperișului începe să corodeze deja după câțiva ani și va fi necesară renovarea sau înlocuirea acestuia, economiile anterioare se vor dovedi doar aparente. Așadar, merită să comparăm materialele pentru acoperișuri în ceea ce privește calitatea. Dacă produsele cu aceeași caracteristici de utilizare (grosime, material) diferă doar în ceea ce privește prețurile, atunci puteți opta pentru o soluție mai ieftină.

Alte învelitori de acoperișuri

 

În acest articol am discutat doar despre cele mai populare învelitori pentru acoperișuri. Caracterizarea tuturor materialelor, inclusiv a celor mai atipice (de exemplu, șindrilă din lemn sau acoperiș de paie) depășește cadrul articolului pentru începători. Persoanele interesate sunt trimise la materialele producătorilor și la articole specializate pe probleme specifice, de exemplu în presa din domeniu.
Rezumat

După cum puteți vedea, alegerea învelișului pentru acoperiș depinde de mulți factori. Dacă dedicați ceva timp analizării acestora și specificați clar așteptările dvs., vă va fi mai ușor să faceți alegerea corectă. Persoanele care au citit cu atenție articolul nostru, vor putea face o analiză conștientă a materialelor de acoperiș disponibile pe piață și să aleagă materialul corespunzător care se potrivește nevoilor dumneavoastră.

Nu uitați că nu trebuie să luați singuri toate deciziile. Specialiștii de la compania Hanbud sp. z o. o. cu experiență vastă în ceea ce privește acoperișuri, vă vor întocmi cu plăcere o estimare a costurilor pentru învelișul de acoperiș selectat, precum și vă vor sfătui cu privire la alegerea modelului potrivit. Trebuie doar să vizitați sediul nostru sau să ne contactați telefonic.

Consultați articolele cu indicații

Pe blogul nostru veți găsi multe articole utile cu privire la alegerea unui înveliș de acoperiș, instalarea și întreținerea corespunzătoare a acestuia. Toate textele au fost pregătite de specialiști în domeniul respectiv.

Consultați cataloagele noastre de produse

Cataloagele de produse prezintă acoperișuri, șipci metalice, panouri publicitare și profiluri pentru plăci gips-carton, disponibile în oferta Hanbud.  Toate fișierele sunt disponibile în formatul PDF. Vă invităm să descărcați.

Instrucțiuni de instalare pentru învelișuri de acoperiș și garduri

Datorită instrucțiunilor de instalare pregătite de noi, utilizatorul este capabil să realizeze învelirea unui acoperiș și garduri de unul singur. Toate materialele au fost scrise într-un limbaj simplu, conțin și scheme clare.